עצירות היא בעיה רפואית שיש אנשים שחושבים שהם יכולים להתמודד איתה בכוחות עצמם, כי הציפייה היא שהעצירות תחלוף מעצמה כעבור מספר ימים.
במצבים אחרים האנשים הסובלים מהעצירות כן יפנו לאבחון אצל רופא, שיוכל להעניק טיפולים שונים: החל מהמלצות על שינויי באורח החיים (שינוי הרגלי התזונה, הגברת הפעילות הגופנית ועוד) ועד לטיפולים תרופתיים, כירורגיים ואחרים.
במאמר הנוכחי נציג בפניכם מספר תרחישים בהם לא רק שהפנייה לרופא הכרחית, אלא חשוב מאד לעשות אותה בהקדם האפשרי, אפילו מיידית. בחלק מהמקרים האלה הפנייה יכולה בהחלט להיות למיון.
התדירות כן קובעת
אצל מבוגרים עצירות מוגדרת כמצב בו תדירות היציאות היא פחות משלוש פעמים בשבוע. אלא שגם תחת ההגדרה הזו ניתן למצוא מקרים מורכבים יותר, שמחייבים פנייה מהירה לרופא או אפילו למיון. אם יש אנשים שתדירות היציאות אצלם נמוכה עוד יותר, ייתכן שהעצירות אצלם היא בדרגת חומרה גבוהה – כך עצירות שבמסגרתה עושים צרכים פעם אחת בשבוע, או אפילו פחות. אם בשבוע מסוים זו הייתה תדירות הביקור שלכם בשירותים, חשוב שתראו רופא בהקדם האפשרי.
קופות החולים ממליצות בהמשך לכך לפנות לרופא מהר ככל האפשר במצבים של עצירות "חדשה" שמופיעה.
עצירות עם תסמינים נלווים
עצירות כשלעצמה היא מצב לא נעים, שלאורך זמן עלול להביא לסיכונים ולסיבוכים בריאותיים שונים. התמונה הופכת למורכבת יותר כאשר לעצירות נלווים תסמינים חמורים אחרים. תסמינים דוגמת כאבי בטן, בחילות, הקאות או חוסר מעבר של הצואה עלולים להעיד על חסימת מעיים, ומצריכים התערבות רפואית מהירה. כך גם במצבים בהם אנו מאבדים שליטה על הצואה, חווים דימום משמעותי מפי הטבעת או אנמיה חדשה וגם יורדים במשקל.
מאפייני המקרה יכולים להגדיר את הגורם שנלך אליו – רופא או מיון – אבל אין ספק שאסור לקחת כאן סיכונים.
אוכלוסיות בדרגת סיכון גבוהה
יש אוכלוסיות אצלן מומלץ לא לקחת סיכונים, עקב הרגישות שלהן לבעיות רפואיות או הנזקים שעלולים להיגרם להן כתוצאה מבעיות בריאותיות אלה או אחרות. כך לדוגמא קשה למצוא הורים שיקחו סיכונים עם הבריאות של התינוק שלהם, כך שהמלצה מועילה עבורם תהיה לקחת את הילד לרופא או למיון כשהוא מראה סימנים של עצירות (ועל אחת כמה וכמה כשיש לכך תופעות לוואי אחרות). בלי קשר לטיפול שיכול להינתן לילד, גם ההורים יוכלו לקבל "תרופת הרגעה".
לפעמים האבחון הוא שקובע
יש מקרים בהם הבדיקה לגילוי העצירות תהיה בסיסית באופן יחסי, אבל על פי הממצאים שלה יחליט הרופא המאבחן שהאדם צריך להתפנות באופן מיידי למיון. בדרך כלל העצירות לא תיגרם עקב בעיות חמורות, אבל מצבים מנוגדים הם בהחלט בגדר אפשרות: עצירות הנובעת מחסימה רקטלית גדולה, עצירות שהמקור לה הוא גידול באזור מערכת העיכול וכן הלאה.
יכול להיות שהסיבה להפנייה למיון תהיה ביצוע בדיקות באמצעות טכנולוגיות מתקדמות שלא בהכרח קיימות אצל הרופא הממוצע, או לחלופין שמטרת הביקור במיון תהיה להתחיל בטיפול מיידי בבעיה כדי למנוע מימדי הנזק לתפוח.
אל תקחו סיכונים
ההמלצה הכללית שלנו אליכם היא לא לשחק עם הבריאות שלכם, גם בכל הנוגע לבעיה שכיחה לכאורה דוגמת עצירות – בעיה שלפי ההערכות אחד מבין חמישה אנשים בעולם סובל ממנה. במידה לא מבוטלת אתם ה"רופאים" הכי טובים של הגוף שלכם, ואתם יכולים פעמים רבות להרגיש שדבר מה בגוף אינו כשורה. מומלץ לא לקחת סיכונים, אלא לגשת לרופא באופן מיידי במצבים שאתם רק חושדים שהם בעייתיים, או למיון במצבים שאתם מרגישים שדבר מה חמור מתרחש לו מתחת לפני השטח.
נכון, זה מצריך זמן ולפעמים כסף, ויכול להיות שבבדיקה תגלו שהכל בסדר. מנגד, עבור המצבים בהם הפנייה המהירה תתברר כחיונית, או מצבים שתקבלו בהם שקט נפשי, הפנייה הזו לגורמים המקצועיים היא חשובה מאד.
URL=/">