עצירות היא תסמין מרכזי שאנחנו מקשרים בעיקר למערכת העיכול. היא מבוטאת בקשיים שלנו ביציאות, כוללת בתוכה תסמינים לא נעימים ומלווה לרוב בירידה משמעותית באיכות החיים שלנו.
צריך לזכור שאי אפשר להתבונן כיום בעצירות כאל משתנה היחידי הנמצא בתוך המשוואה. בין העצירות לבין איברים שונים, מערכות הגוף ואפילו מחלות יש קשר הדוק.
הקשר הזה משתנה בכל אחד מהמצבים. יש מקרים בהם העצירות עלולה להביא לאותו מצב בריאותי בעייתי, כשבמקרים אחרים הקשר הוא הפוך: דווקא המצב הבריאותי הוא שזה שעצירות היא בין רשימת התסמינים שלו (אל תשכחו שמגדירים כיום את העצירות בתור תסמין ולא בתור מחלה). במקרים אחרים הקשר הוא הדדי, כלומר, כל אחד מהגורמים האלה עשוי להשפיע על השני.
נקודת המוצא: עצירות קשורה להרבה מאד דברים
כפי שתוכלו לקרוא במאמרים נפרדים באתר שלנו, את העצירות אפשר לקשר בדרכים שונות להרבה מאד מהמצבים הבריאותיים שמאפיינים את האדם, כולל מצבים הנחשבים לנפוצים מאד. נבהיר זאת באמצעות מספר דוגמאות. הקשר הראשון שאפשר להתייחס אליו הוא בין עצירות לבין דלקת בדרכי השתן.
צואה אשר נשארת בתוך הגוף שלנו פרק זמן ארוך מדי, כפי שמאופיינת עצירות, עלולה להביא לחסימה של מעבר השתן – כר פורה מאד להתפתחות דלקות בשתן למרבה הצער. דוגמא נוספת שמדגימה את הקשר הזה היא שתרופות משלשלות, בהן נעשה שימוש לעיתים כדי להתמודד עם העצירות, מגדילות את הסיכוי לדלקת בדרכי השתן.
במקרה של עצירות וכאבי גב, הקשר עשוי להיות דו כיווני. מצד אחד, עצירות עלולה להביא ללחצים שמשפיעים על המערכות השונות של הגוף ומקרינים עליהם – אחת התוצאות של כך היא כאבי גב. מן העבר השני של המשוואה שינויים במבנה עמוד השדרה והגב התחתון עלולים ליצור לחצים על מערכת העיכול. אם מרגישים עצירות כתוצאה מהלחצים האלה חייבים לפנות לגורם רפואי בהקדם האפשרי, מכיוון שמדובר בבעיה שעלולה להיות חמורה מאד.
יש מצבים בהם העצירות נובעת או משפיעה על שינוי גופני שעובר האדם. אנשים רבים שעברו ניתוח כירורגי סובלים מעצירות כתוצאה מהטראומה הגופנית שעברו. כמובן שקשר הדוק יותר יהיה בין עצירות לניתוחים הקשורים באופן ישיר לאזור הבטן, דוגמת ניתוחי בקע. עצירות מופיעה פעמים רבות אצל נשים שעברו טיפולי פוריות, בין אם הסיבה לכך היא פיזית, הורמונלית או אפילו פסיכולוגית (החשש של האישה הוא שעשיית הצרכים תביא להוצאת העוברים מן הגוף).
קצרה היריעה מלפרט כאן על קשרים אחרים – הדוקים יותר או פחות – שנמצאו במהלך השנים בין עצירות לבין מצבים בריאותיים אחרים. בין היתר מדובר כאן על חום, טחורים, תסמונת המעי הרגיש, סוכרת, צרבת, אלרגיות ועוד מצבים רפואיים אחרים.
אז מה עושים?
לכל אחד מבין המצבים והקשרים שהובאו כאן יש חוקים משלו. הדבר החשוב הוא לזהות את כל אחת מהבעיות, כולל המקור שלהן, כשלא חסרות כיום במצב של הרפואה המודרנית דרכי אבחון. את העצירות לדוגמא ניתן לאבחן בדרכים שונות דוגמת בדיקה רקטלית, צילומי אולטרה סאונד, קולונסקופיה, MRI, חוקן ועוד.
סוג הקשר כן יכול להשפיע על הטיפול שיידרש. אם מגלים כי המקור לבעיה בריאותית הוא עצירות (או ההיפך) ינסו לפתור קודם כל אותה ולראות האם גם המצב השני משתפר כתוצאה מכך. במקרים מסוימים יוחלט על טיפול במקביל בשתי הבעיות, כאשר חשוב שלא תהיה התנגשות בין הטיפולים – למשל התנגשות בין תרופות שעלולה להביא לתגובה הרסנית לגוף.
בכל מקרה מצרך מבוקש כאן הוא סבלנות, כאשר עצירות כמכלול לא מציעה בדרך כלל פתרונות קסם. על אחת כמה וכמה כשהבעיה קשורה למצב בריאותי אחר.
URL=/">