נתונים סטטיסטיים שנאספו לאחרונה מעלים כי אף כי מחלת קרוהן איננה שכיחה מאוד, שכיחותה נמצאת בעליה. מדובר במחלה כרונית הפוגעת במעיים, עם דגש גל אזור הדפנות. ידוע כי זוהי מחלה שיכולה לפגוע לאורכו של המעי, עם מוקדים שונים אצל מטופלים שונים.
אצל חלק מהחולים, עלול להתפתח סרטן המעי הגס. אחרים סובלים מבעיות במעי הדק. אצל אחוז מסוים מהחולים המוקד משולב, במעי הגס ובמעי הדק.
אך תהיה זו טעות להניח שקרוהן היא מחלה התוקפת רק את החלקים הפנימיים של מערכת העיכול, המעי או אזור פי הטבעת. רופאים יודעים לספר כי ישנם חולים הסובלים במקביל גם מתסמיני קרוהן במערכת העיכול העליונה. להלן נסביר מהי משמעות הדבר וכיצד זה בא לידי ביטוי.
מהן הסיבות לקרוהן?
הסברה הרווחת המסבירה את מחלת קרוהן גורסת כי שילוב של גורמים תזונתיים, סביבתיים ופעילות ערה של מערכת החיסון הם המביאים לפרוץ המחלה. צריכת תרופות כגון אנטיביוטיקה, המשפיעה על הפלורה שמבעי עשויה להוות גורם המזרז את הופעת המחלה, אולם ככל נראה ישנם סיבות נוספות בעלות משמעות שאינן ידועות עד תום.
ככל הנראה, זיהוי שגוי של מערכת החיסון, התוקפת חיידקי מעי ידידותיים מביאה לתסמיני המחלה, כאשר עם הזמן נוצר נזק לדפנות המעי. הסיבה מדוע ישנם חולים הסובלים מתסמינים במערכת העיכול העליונה ואחרים לא – טרם הובררה די צורכה.
מערכת העיכול העליונה המושפעת בקרוהן
בקרוהן במערכת העיכול העליונה, ההתמקדות היא בוושט, בקיבה או בתריסריון. הקיבה היא אותו חלק במערכת העיכול שלנו שבה מתחיל להתבצע עיכול רציני של המזון שאנו אוכלים. בקיבה מופרשים חומרים (מיצי העיכול) שמפעילים תגובות כימיות שנועדו לפרק את המזון.
גם התריסריון, שהוא הקצה של המעי הדק, נחשב לחלק ממערכת העיכול העליונה. באיבר זה מפריש הגוף חומרי עיכול נוספים ואנזימים המשלימים את תהליך העיכול שהחל בקיבה. הוושט הוא איבר שרירי שדרכו מועבר המזון שאנו אוכלים אל הקיבה ואל התריסריון ומשם, ממשיכה הפעולה של המעי הדק והמעי הגס. אלה הם האזורים המושפעים כאשר אדם חלה בקרוהן ומוקד המחלה הוא בערכת העיכול העליונה.
מהם תסמיני קרוהן במערכת העיכול העליונה?
יש כמה וכמה תסמינים שעשויים להופיע בקרב חולי קרוהן בהקשר של החלק העליון של מערכת העיכול. ישנם כאלה המתקשים לבלוע באופן חלק, בין היתר בשל רפלקס של בחילה והקאה התוקף אותם לעיתים קרובות. גם תחושת צריבה חזקה עשויה להופיע.
כשהמוקד הוא בפה ובוושט, מלבד תסמינים אפשריים של כאבי בטן ותחושת מלאות, אפשרי שיופיעו גם הקאות לעיתים קרובות. בהחלט יתכן כי יופיעו גם תסמינים נוספים לרבות יציאות לא סדירות, צואה רכה וחוסר תיאבון.
אבחון וטיפול
התסמינים עשויים לאפיין הפרעות ומחלות שונות במערכת העיכול. אי לכך, יש לבצע כמה בדיקות בכדי לשלול מצבים רפואיים אחרים, שאינם קרוהן. בדיקות של הצואה וכן מדדי המוגלובין יכולים להעיד בסבירות מסוימת על קיומה של המחלה. עם זאת, יתכן ויומלץ על בדיקות נוספות כגון קולונוספקופיה, MRI של המעי, CT או צילום רנטגן לזיהוי קרוהן.
הטיפול האפשרי במחלה לא נועד להשיג ריפוי אלה תקופות ארוכות ככל האפשר של הקלה בסימפטומים. ישנם חולים המגיבים היטב לתכנית טיפול שעיקרה תזונה מותאמת ותרופות נגד בחילות וצרבת אך אחרים לא יחוו הקלה מספקת ללא שימוש בתרופות ממשפחת הסטרואידים או תרופות הגורמות לדיכוי מערכת החיסון. כאשר המעי נפגע באורח קשה, פתרון ניתוחי עשוי להידרש.