רגישות ללקטוז אינה גורמת לעצירות. היא גורמת לשלשולים. עצירות לאחר שתיית או אכילת מוצרי חלב היא תוצאה של אי סבילות לחלבון בחלב. שני מצבים אלו מבולבלים בדרך כלל זה עם זה, אך הגורמים להם שונים ביותר.
רגישות ללקטוז היא הפרעת עיכול המתרחשת במעי הדק בשל מחסור באנזימים תקינים, בעוד שחוסר סובלנות לחלבון הוא חוסר היכולת של מערכת העיכול לעבד את החלבונים, את מי הגבינה ואת הקזאין הנמצאים בחלב פרה.
מוצרי חלב ועצירות
עצירות הנובעת מאכילת מוצרי חלב נגרמת כתוצאה מחוסר סובלנות לחלב. מצב זה אינו אלרגיה לחלב, אשר גורמת לשלשולים. אלרגיה לחלב היא רגישות יתר של המערכת החיסונית לחלבונים הנמצאים בחלב, ואינה קשורה ישירות למערכת העיכול.
אי סבילות לחלב נפוצה יותר בקרב ילדים ומלווה באקזמה, תסמינים דמויי אסטמה ודלקות אוזניים. אי סבילות לחלבון חלב הוא תוצאה של חוסר יכולת המעי הדק לעכל את החלבונים בחלב. מצב זה גורם להתקשות צואה וחסימת יכולת המעי כגס להפריש את הפסולת.
טיפול ברגישות ללקטוז
מצב זה הוא הפרעת עיכול הקשורה לרגישות לסוכר. לקטוז הוא סוכר מורכב הנמצא בעיקר במוצרי חלב. הסוכר מורכב מדי מכדי שהגוף יספוג אותו באופן טבעי. מצב זה גורם לנפיחות, גזים, בחילות, התכווצויות ושלשולים בתוך שעתיים מצריכת החלב.
הטיפול היעיל ביותר לאי סבילות לחלבון חלב הוא הימנעות מכל מוצרי החלב בתזונה. הסרת החלב מהתזונה עלולה לגרום לחוסר סידן וויטמין D, אותו ניתן לתקן אף באמצעות תוספי תזונה או באמצעות אכילת מזונות עשירים בחומרים מזינים. יש להתייעץ עם הרופא לגבי שינוי התזונה טרם הסרת מוצרי החלב.
ניתן למנוע את התסמינים באמצעות נטילת תוסף לקטאז לפני צריכת מוצרי חלב. חלק מחברות החלב מייצרות חלב נטול לקטוז באמצעות הוספת לקטאז בתהליך הייצור. שימוש במוצרים אלו מונע את התפתחות התסמינים.
עצירות ורגישות ללקטוז: המחקר
חוקרים מאוניברסיטת פאלרמו באיטליה עבדו עם 65 ילדים שסבלו מעצירות כרונית. כל הילדים טופלו בחומרים משלשלים כאשר הטיפול התזונתי נכשל. אפילו עם הטיפול הרפואי, הילדים המשיכו לסבול מעצירות, עם צואה קשה וכואבת אחת לשלושה ימים עד שבועיים. הם סבלו מסדקים, אדמומיות ונפיחות בפי הטבעת.
כל ילד קיבל חלב פרה או חלב סויה במשך שבועיים, מבלי לדעת מה הוא שותה. בהמשך, הילדים יכלו לאכול ולשתות במשך שבוע כל מה שרצו, על מנת לשטוף את השפעות התזונה בשבועיים הראשונים. בשבוע שלאחר מכן הם החליפו צדדים וקיבלו את החלב אותו לא קיבלו בסבב הראשון. המדענים ביצעו הקלטות קפדניות של הרגלי המעי הרגיז.
כששותים חלב סויה, לא סובלים מעצירות
בסיום המחקר, המדענים מצאו ש-68% מהילדים ששתו חלב סויה, כבר לא סבלו מעצירות. תסמיני האדמומיות, הנפיחות והסדקים בפי הטבעת שלהם נרפאו, והם חוו הקלה לאחר שטיפולים תזונתיים ותרופתיים לא עבדו במשך זמן כה רב! המדענים סבורים שלעיתים עצירות עשויה להיות התסמין היחיד של חוסר סובלנות לחלב פרה.
למחקר זה יש השלכות רחבות. הילדים שהשתתפו במחקר סבלו מעצירות כרונית חמורה שלא הגיבה לתרופות. אך יש לבצע מחקרים נוספים להוכחת הממצאים, שכן ילדים רבים משפרים את תסמיני העצירות לאחר נטילת משלשלים.
שכפול תוצאות המחקר
מחקרים נוספים יוכיחו אם הטיפול היעיל ביותר לרגישות ללקטוז הוא הימנעות מהחלבון הפוגע באמצעות החלפת חלב פרה בחלב סויה, ולהימנע מטיפול במשלשלים.
המדענים סבורים שנפיחות בטן כתוצאה מליקוי בתפקוד המעיים היא הגורם לעצירות. אך אין זה משנה מהו המנגנון המדויק, הבעיה היא עם חלבון חלב פרה, ולא עם שומן או לקטוז. חלב דל שומן או חלב נטול לקטוז לא יפתרו את העצירות.
עד שלא יוכח אחרת במחקרים נוספים, המדענים קובעים שהחלפת חלב פרה ומוצרי חלב במוצרי סויה, עשויה לשפר את התסמינים לטווח הארוך.
URL=/">