בעיות במערכת העיכול בכלל, ובמעי הפרט, הן מנת חלקם של הרבה מאד אנשים: על פי ההערכות אחד מבין כחמישה אנשים סובל מכך. עצירות מקבלת מקום של כבוד מפוקפק מהבחינה הזו.
עצירות היא מצב בו נוצר קושי אצל האדם לסלק את הפסולת הצואתית המצטברת במעיים שלו, כאשר מאפייני האדם (בעיקר הגיל שלו) מגדירים מתי מצב של יציאות דלות עשוי להיות מוגדר כעצירות.
העצירות מקשה עלינו להתנהל במובנים שונים וכוללת סיבוכים דוגמת היווצרות גזים שאינם רצויים, התייבשות הצואה (שמעמידה סיכונים דוגמת אבנים בצורה או טחורים) ואפילו מחלות כרוניות, בראשן סרטן.
חשוב לזכור כי עצירות אינה גזירת גורל, כאשר יש לא מעט דברים שמומלץ לעשות כדי לשפר את המצב: תרופות בעלות תפקידים מוגדרים, שינוי הרגלי התזונה, צמחי מרפא ועוד. במאמר הנוכחי נציג בפניכם שיטת אימון של המעי שעשויה להקל מאד על חומרת המצב.
מהו אימון מעי?
אימון מעי הוא אוסף טכניקות שמיועדות להעניק לנו שליטה בתנועות של המעי. השליטה הזו אמורה לאפשר לנו בהמשך הדרך לדעת להתגבר על קשיים שנובעים מתפקוד לקוי של המעי, כולל כמובן עצירות. ניתן למצוא וריאציות שונות של אימונים, חלק מהם רשמיים יותר וחלקם פחות, כאשר נקודת המוצא כיום היא שלכל אדם צריך להתאים תכנית טיפולים משלו – על פי המאפיינים הגופניים שלו, חומרת הבעיה שהוא סובל ממנה וכמובן שגם הרצונות שלו.
אימון המעי מבוסס בהרבה מקרים על יצירה של לוח זמנים לניסיונות ליצור תנועה של המעיים. קבוצה ראשונה של אנשים שהאימון יכול לסייע להם הוא אנשים הסובלים מבעיות עצביות או חולשה באזור פי הטבעת, שמונעות מהם להרגיש מתי הרקטום שלהם מתמלא ועליהם להטיל צרכים.
במקרה הזה אימון המעי יכול להיות מבוסס על ישיבה מספר פעמים ביום על האסלה גם בלי שמרגישים שיש צורך בעשיית צרכים. דוגמא אחרת היא תרגילים לחיזוק שרירים באזור, המבוססים על סחיטה והחזקה של השרירים של אזור האגן. פעולות אלה יביאו לכך שהשרירים יהפכו להיות חזקים יותר, מה שיקטין את הסבירות שהאדם יסבול מעצירות.
יש כיום תורות שלמות המבוססות על האמונה שצריך לתרגל כדי ללמוד את מצב הגוף, שיטת הביופידבק מיועדת ללמד את האדם כיצד לזהות את תפקודי הגוף ולשלוט בהם.
תרגול מאסיבי ונכון של השיטה יאפשר לאדם ללמוד כיצד לבצע ויסות של שרירים מסוימים, שלאחר מכן יסייעו לו לשלוט על התנועה של המעיים ובכך לשפר את הליך הוצאת הפסולת מן הגוף.
אימון אחר שיכול להיות מועיל מתייחס לעוצמת הדחיפה (המאמץ) שלנו בעת עשיית צרכים, כאשר ההמלצה של המומחים במקרה הזה היא לשמור תמיד על רמות מאמץ ממוצעות, לא גבוהות מדי ולא נמוכות מדי.
התנהלות נכונה לאחר האכילה – ובחדר השירותים
אימון המעי לא כולל פעולות הנוגעות רק לעשיית צרכים ושמתבצעות לפני, במהלך או אחרי הביקור בחדר השירותים. סוג אחר של אימונים מיועד ללמד את הגוף שלנו כיצד להתמודד עם סוגים שונים של אוכל, באמצעות פעולות בסיסיות המתבצעות לאחר האכילה (זמן בו המעי הגס נמצא בשיא הפעילות שלו) – אותה ישיבה על האסלה למשך פרק זמן נכבד שהזכרנו מעלה יכולה לעורר את תנועתיות המעיים, ולכן להיות יעילה במיוחד ברגעים שאחרי האוכל.
אפרופו ישיבה על האסלה, יש דרך מסוימת שמומלץ לעשות את זה. רוב האנשים יושבים כשהרגליים שלהם שטוחות על גבי הרצפה, אם כי פשוט יותר לעשות צרכים כאשר ממקמים את הרגל על גבי שרפרף, בזוית של 90 מעלות ביחס לגוף.
URL=/">