הסטרואידים משמשים כיום לטיפול במגוון רחב של מחלות, כאשר חלק מהמחלות בהן נהוג לטפל באמצעות הסטרואידים הן מחלות הפוגעות במערכת העיכול.
הפעילות של הסטרואידים כוללת בקרה על פעילות מערכת החיסון ודיכוי התהליך הדלקתי. אי לכך, נעשה שימוש בסטרואידים בעיקר לטיפול במחלות בהן יש לפעול לדיכוי מערכת החיסון ומחלות שבהן יש לשלוט על תהליכים דלקתיים. במאמר שלפניכם נפרט אודות מספר מחלות במערכת העיכול, שנהוג לטפל בהן באמצעות סטרואידים.
מחלות מעי דלקתיות
מחלות מעי דלקתיות (קרוהן וקוליטיס כיבית) הן מחלות הבאות לידי ביטוי בתקיפה אוטואימונית של מערכת העיכול ואפיזודות חוזרות ונשנות של דלקת במערכת העיכול. את הסטרואידים ניתן לקבל בטבליות פומיות, בחוקנים ובנוסף בעירוי ורידי, כאשר אופן מתן התרופות משתנה בהתאם למצבו של החולה.
כך למשל אם מדובר בחולה קרוהן הסובל ממחלה המערבת את המעי הגס המרוחק בלבד, יש לתת עדיפות למתן סטרואידים בחוקנים (Colifoam, Proctofoam ו- Bethnesol). באופן הזה ניתן למזער את הסיכוי להופעת תופעות לוואי מערכתיות ובנוסף לגרום לעלייה מקומית בלבד בריכוז הסטרואידים. במקרים שבהם ניטלות טבליות סטרואידים באופן פומי והתגובה לא טובה, ניתן לשקול לתת את הסטרואידים בעירוי וורידי במסגרת אשפוז במחלקה.
לאחר השגת תגובה חיובית באמצעות עירוי של Hydrocortison, ניתן לחזור לטבליות Prednisone הניטלות באופן פומי. הטיפול בסטרואידים במחלות מעי דלקתיות מהווה ברוב המוחלט של המקרים את קו הטיפול השני, לאחר כישלון הטיפול המבוסס על תרופות המכילות חומצה סליצלית.
מחלות הקשורות להסננת אאוזינופילים למערכת העיכול
אאוזינופילים הם תאי דם לבנים המעורבים בתהליכים דלקתיים שונים. האאוזינופילים נוצרים במח העצם מגרנולוציטים המתמיינים בהשפעתם של ציטוקינים שונים כמו לדוגמה IL5 ו- IL3. ממח העצם עוברים האאוזינופילים לדם הפריפרי וממשיכים לנדוד לרקמות הגוף השונות. בתגובה לגירוי הרלוונטי נודדים התאים למוקדי הדלקת ומשפעלים תגובה חיסונית הכוללת בין היתר הפרשה של כימוקינים, ציטוקינים, הצגת אנטיגנים, שפעול מתווכי דלקת שונים ועוד.
מחלות של מערכת העיכול שבמסגרת ההתפתחות שלהן מערבות הסננה פתולוגית של אאוזינופילים מופיעות בדרך כלל על רקע תגובה אלרגית למרכיבי מזון מסוימים. עם זאת, חשוב להזכיר מחלות נוספות הקשורות בהסננה של אאוזינופילים כמו לדוגמה דלקת קיבה ומעיים אאוזינופילית, דלקת מעי גס אאוזינופילית, דלקת ושט אאוזינופילית ועוד. ישנן גם מחלות מערכתיות המערבות את מערכת העיכול הקשורות בהסננה של אאוזינופילים לאורך מערכת העיכול כמו לדוגמה תסמונת היפר-אאוזינופילית אידיופתית.
הטיפול בחלק ממחלות אלו כמו לדוגמה דלקת אאוזינופילית בוושט ודלקת אאוזינופילית בקיבה ובמעיים מבוסס בעיקרו על מתן סטרואידים. במקרה של דלקת וושט אאוזינופילית הטיפול המבוסס על סטרואידים ניתן בזמן התלקחות הדלקת ומוביל תוך זמן קצר עד להתייצבות המחלה. ב- 50-70 אחוז מהחולים טיפול סטרואידי טופיקלי המבוסס על Fluticasone בבליעה מוביל לריפוי.
דלקת כבד אוטואימונית
דלקת כבד אוטואימונית היא מחלה שיכולה להופיע בכל גיל שהוא. בין רבע לשליש מהחולים לא יסבלו מתסמינים קליניים כלל, אך בקרב כארבעים אחוז מהחולים המחלה תבוא לידי ביטוי במהלך חריף יותר.
במיעוט המקרים תתפתח דלקת חריפה וצהבת. התסמינים השכיחים ביותר הם תסמינים שאינם ספציפיים כמו לדוגמה כאבי מפרקים, גרד עורי, תשישות כרונית, ירידה בתיאבון, כאבי בטן ועוד. רוב החולים יפתחו בשלב מסוים סימפטומים של מחלת כבד כרונית ושחמת הכבד כמו לדוגמה אנצפלופתיה, מיימת ודימום מדליות במערכת העיכול העליונה.
ברוב המקרים, ניתן לטפל במחלה באמצעות סטרואידים או על ידי טיפול הכולל שילוב בין אימורן (Imuran) לבין סטרואידים. הטיפול המקובל כולל מתן של Prednisone במינון של 60 מ"ג באופן יומי, כאשר השאיפה היא להפחית את המינון עד למינון של עשרים מ"ג ליום בלבד.
כאשר ניתן טיפול המבוסס על שילוב בין התרופות, המינון המקובל הוא 30 מ"ג Prednisone (בשאיפה לרדת למינון של עשרה מ"ג) בשילוב עם מינון קבוע של חמישים מ"ג Imuran.
אולי יעניין אותך גם: