בדיקת הנשיפה אשר נעשית במסגרת בירורים במחלקת הגסטרו הינה בדיקת נשיפה לאבחון הימצאותו של חיידק הליקובקטר פילורי (Helicobacter Pylori).
חיידק זה נמצא בשכיחות גבוהה במערכת העיכול של מבוגרים רבים ואחראי למספר רב של כיבים. על פי הערכות כחצי מאוכלוסיית העולם נושאת אותו. לרוב, לא יופיעו תסמינים קליניים אצל הנשאים שלו, אולם ישנם מקרים שהוא גורם לתסמינים כמו דלקת בקיבה ובתריסריון ואף להתפתחות כיבים.
החיידק פועל כנגד ציפוי הקיבה, וחושף אותה לחומציות יתר אשר בסופו של דבר פוגעת בה באופן משמעותי וקשה.
הטיפול בחיידק יעשה על פי רוב באמצעות אנטיביוטיקה ותרופות נוגדות חומצה. ישנם כארבע בדיקות אשר יכולות לזהות את נוכחות החיידק, וביניהם גם בדיקת הנשיפה.
בדיקת הנשיפה נעשית באמצעות איזוטיפ או חלבון אשר מתפרק רק במידה והחיידק קיים, ומתבססת על מאפייניו של החיידק לפרק אוראה (שתנן) לאמוניה ודו תחמוצת הפחמן (co2).
הבדיקה היא למעשה בירור תוצרי הפירוק של החומרים, והיא נעשית באופן לא פולשני, על ידי מדידה במהלך הנשיפה למבחנה או בלון. בדיקה זו קלה לעשייה, אינה מכאיבה או משרה אי נוחות מכל סוג שהוא. תוצאותיה הינן חד משמעיות ולכן היא מהווה דרך יעילה לאבחון מהיר, המאפשר התחלת טיפול.
מהלך הבדיקה
לפני הבדיקה יתבקש המטופל לשמור על מספר הוראות בסיסיות: צום של לפחות 4 שעות, ללא נטילת אנטיביוטיקה מכל סוג שהיא (או לאחר שבועיים מסיום טיפול), ולאחר טיפול מקדים אשר מנטרל את חומציות הקיבה (כמו Losec למשל).
הטיפול המקדים ייעשה כך שהוא יסתיים כחמישה ימים מיום בדיקת הנשיפה. הבדיקה עצמה אורכת כחצי שעה. לפעמם המלצות אלו משתנות כתלות במעבדה או במרכז הרפואי אשר עורך את הבדיקות.
הבדיקה מתחילה ממבחן נשיפה לתוך מבחנה, ללא מניפולציה כלשהי. לאחר בדיקה זו, על המטופל לבלוע איזוטופ (UREA – C13), אשר יכול להיות מעורבב במיץ או מים, ומגיע בצורת קפסולה.
בדיקת הנשיפה השנייה תיעשה לאחר כחצי שעה. הבדיקה למעשה תבדוק את יחס האיזוטופים בין שתי הבדיקות, כך שאם נמצא איזוטופ c13 ברמות גבוהות בנשיפה השנייה, הדבר אומר כי האוריאה התפרקה ולכן מצביעה על קיומו של החיידק בקיבה. לפעמים בדיקה זו תיעשה גם אצל מטופלים אשר סיימו טיפול, ומעוניינים בהוכחות להכחדת החיידק. במקרה זה, הבדיקה תיעשה רק לאחר חודש מסיום נטילת האנטיביוטיקה.
מתי הבדיקה נעשית?
הבדיקה נעשית בכל מקרה של חשד כי התסמינים המפריעים נגרמים מנוכחות חיידק הליקובקטר פילורי. בין תסמינים אלו, עלולים להיות כאבים בבטן העליונה, הרגשת עומס וכבדות במיוחד לאחר אכילה, הקאות ובחילות, צואה שחורה, אנמיה וכיבים בקיבה או בתריסריון. מעבר לכך, הבדיקה משמשת גם מטופלים לפני טיפול של וולטרן ואספירין, בכדי למנוע תופעות לוואי וסיבוכים לא רצויים של התרופות.
מטופלים שסובלים מחסרי וויטמינים מסיבה לא ידועה, ומטופלים אשר סובלים ממחלות מסוימות אשר נקשרו עם החיידק כמו לימפומה (MALT או ITP).
הבדיקה עצמה אינה מסוכנת, או פולטת קרינה בעקבות החומר. האיזוטופ אינו רדיואקטיבי, כך שאין פליטת קרינה ממנו.
החזרה לפעילות היומיומית לאחר הבדיקה הינה מידית, ולא גוררת איסורים או מגבלות כלשהן. את התוצאות אפשר לקבל לאחר כשבוע, ובמקרה של מדדים גבוהים, יש להתחיל בטיפול.
הטיפול הניתן במקרה של נוכחות החיידק הוא טיפול אנטיביוטי משולב של מספר סוגי תרופות, עקב חשש לעמידות החיידק. במקרה ולאחר בדיקת נשיפה שנייה, החיידק עדיין נמצא, תישקל בדיקת גסטרוסקופיה בכדי לקחת מדגם רקמתי, אשר יוכל לכוון לטיפול ספציפי לחיידק הנמצא.