קוליטיס וקרוהן הן מחלות מעיים אוטואימוניות המתבטאות בפגיעה במעיים ומתאפיינות בתסמינים דומים בין אם מדובר בכאבי בטן, יציאות תכופות, או ירידה במשקל.
אך בעוד שמחלת הקוליטיס מתבטאת בעיקר בפגיעה באזור מסויים במעי הגס, הרי שמחלת הקרוהן עלולה לפגוע באזורים נרחבים יותר במערכת העיכול.
אמנם טרם אובחן גורם חד משמעי המוביל להיווצרות מחלות אלו, אך ההערכה היא כי בדומה להתנהלות מערכת החיסון במצב של מחלות אוטואימוניות, יחסי הגומלין בין החיידקים החיוביים השוכנים בקיבה לבין מערכת החיסון מופר, זאת כאשר הם מזוהים בטעות כחיידקים מזיקים, כך שבמקום לשתף עמם פעולה מערכת החיסון מתנגדת להם. הליך זה מוביל לליקוי הדרגתי בפעילות מערכת העיכול ולפגיעה קשה במעיים.
אנשים רבים החולים בסוגים השונים של קרוהן וקוליטיס, סובלים מחסרים תזונתיים מסויימים, היות ואינם אוכלים מזונות שונים הגורמים להתלקחות יתר של המעי, כאשר לעתים פעילות מעיים מוגברת אינה מאפשרת למזונות מסויימים להיספג בגופם.
במקרים רבים חולי קרוהן וקוליטיס לוקים בחסרי תזונה זהים, אולם הדבר תלוי בעוצמת המחלה ובמידת התפשטותה לאורך חלקי המעיים השונים, כאשר לרוב חולי קרוהן נזקקים לכמות גדולה יותר של תוספי תזונה, זאת מאחר ומדובר במחלה אשר עלולה לפגוע באזורים רבים יותר.
מערך תזונתי לחולי קרוהן וקוליטיס לצורך השלמת חסרים תזונתיים
חולי קרוהן וקוליטיס נדרשים להקפיד על מעקב תזונתי של תזונאית ורופא מומחה, לשם קבלת טיפול תזונתי יעיל והערכת מצבם. בדרך כלל חולים אלה נדרשים לעבור בדיקות דם באופן תדיר, זאת לצורך גילוי חסרים תזונתיים והשלמתם על ידי תוספי תזונה בעת הצורך.
חלק מהתוספים אינם נספגים בגוף בצורה מספקת על ידי מזון, מה גם שגופם אינו מסוגל לספוג מאכלים מסויימים בשל התלקחות המחלה. בנוסף, לעתים ליהם להימנע מצריכת מזונות מסויימים אשר עלולים להוביל להתלקחות המעי והקיבה.
תוספי תזונה מומלצים לחולי קרוהן וקוליטיס
בהתאם לחומרת התסמינים ותדירות ההתקפים, אלו הם תוספי התזונה המומלצים:
ויטמין B12
מוקד הספיגה של ויטמין זה מצוי במעי הדק, כך שחולים רבים הלוקים בקרוהן נוטים לסבול ממחסור חמור בויטמין זה, זאת בהנחה שמחלתם משתרעת על פני אזורים נרחבים במעיים ובמערכת העיכול, לרבות המעי הדק. עם זאת, חולי קוליטיס לא בהכרח מפתחים חוסר בויטמין B12 מאחר ומחלה זו פוגעת בעיקר באזור המעי הגס.
הוויטמין נקבע ברוב המקרים באמצעות גלולות למציצה מתחת ללשון, אולם לעתים כאשר מדובר בחוסר חריף הגובל בליקוי נוירולוגי יש לקבלו במינון גבוה יותר באמצעות זריקות .
ויטמין D
אנשים רבים הלוקים בקרוהן ובקוליטיס סובלים ממחסור בויטמין D. מחקרים מעריכים שההשפעה היא הדדית, שכן לעתים מחסור בויטמין D אף עשוי לעורר מחלות אלו.
בנוסף, לעתים תרופות מסויימות המיועדות לצורך הפחתת התסמינים הדלקתיים האופיינים למחלות אילו כדוגמת סטרואידים, עלולות לגרום למחסור בויטמין זה.
כורכומין – תוסף תזונה זה ידוע כמסייע בהפחתת התסמינים הדלקתיים בקרב לוקים במחלות מעיים דלקתיות. אנשים רבים אשר נטלו תוסף זה מדווחים על הקלה משמעותית בהתלקחויות המחלה, כאשר לרוב יש ליטול אותו בשילוב הטיפול הקונבנציונלי התרופתי לצורך הגברת השפעתו.
ויטמין C – בניגוד לויטמינים אחרים אשר אינם נספגים בגוף עקב פעילות מעיים מוגברת, מחסור בויטמין C בקרב חולים בקרוהן ובקוליטיס נובע לרוב עקב הימנעות ממאכלים מסויימים שעשירים בסיבים כדוגמת פירות הדר וירקות מסויימים, זאת מאחר וסיבים אלו עלולים לעורר התלקחויות של המעי.
ברזל- אנשים רבים הלוקים במחלות מעיים דלקתיות נוטים לסבול ממחסור בברזל, בין אם כתוצאה מהימנעות ממאכלים מסויימים או כאשר המעי המודלק מונע את ספיגתו בגוף. לעתים מדובר בתוסף הכרחי, שכן מחסור בברזל עלול להיות מסוכן ואף להוביל למצבים קשים כמו אנמיה.
סידן – במקרים רבים חולי קרוהן וקוליטיס נדרשים להימנע מצריכת מאכלי חלב, שכן מאכלים אילו עלולים לעורר את המעי יתר על המידה. אם כן, אין זה מפתיע שרבים מהם סובלים ממחסור בסידן. תוסף תזונה זה נחשב שכיח בקרב הלוקים במחלות אילו ועשוי לסייע בשיפור תחושתו של המטופל ובהפחתת התסמינים הנלווים למחלה.