טיפול בקרוהן וקוליטיס עם פרוביוטיקה

טיפול הומאופתי
הומאופתיה מטפלת בסיבות והשורשים של הבעיות , וכך האדם מבריא ומגיע לריפוי אמיתי.
רוצים לשמוע עוד על טיפול הומאופתי השאירו פרטים

פרוביוטיקה לקרוהן וקוליטיסאנשים רבים עם קרוהן וקוליטיס משתמשים בפרוביוטיקה, מוצרים המכילים "חיידקים" טובים המאכלסים את המעיים.

למה? חוקרים עדיין אינם יודעים מה גורם לקרוהן וקוליטיס, כך שמציאת טיפולים יעילים היא אתגר בעולם הרפואה.

סוגים שונים של תרופות מסייעים להפחתת הדלקת, משפרים את התסמינים ומשיגים הפוגה.

אך חולי קרוהן רבים מעוניינים להשתמש אף בשיטות טבעיות יותר על מנת להקל את חוסר הנוחות שלהם. סקרים חדשים קובעים ששניים מתוך חמישה חולי קרוהן וקוליטיס משתמשים בפרוביוטיקה באופן קבוע, כולל ילדים. אך האם מוצרים אלו באמת עובדים?

פרוביוטיקה ודלקות קרוהן וקוליטיס: תערובת ממצאים מדעיים

רופאים רבים ממליצים על על פרוביוטיקה לטיפול בתסמונת המעי הרגיז, ונפיחות בטן, אך לא קיימת כמעט כל הוכחה מדעית ליעילותה בטיפול במחלות מעי דלקתיות כגון קרוהן וקוליטיס. בתיאוריה, לפחות, הגישה הגיונית. מחלות אלו עלולות להתרחש כשחיידקים רעים עולים במספרם על החיידקים המועילים השוכנים במעיים.

מחקרים חדשים מראים כי העדר חיידקים מועילים מסוימים עשויים אף לגרום למחלות. אם זה נכון, הצגת חיידקים ידידותיים יותר למעיים בהחלט מסייעת.

ראיות תמיכה בפרוביוטיקה לקרוהן וקוליטיס

חוקרים גילו שחיידקים פרוביוטיים עשויים להשפיע על פעילות תאי החיסון והתאים המצויים במעיים. באופן פרטני, חיידקים ידידותיים אלו חוסמים חיידקים הגורמים למחלות מלהידבק לרירית המעיים. קיימות אף ראיות מדעיות לפיהן חיידקים טובים חוסמים גורמים כימיים המעורבים בדלקת.

מחקר חדש שפורסם על ידי חוקרים מאוניברסיטת אלברטה, פרסם את ממצאי המחקר הנוכחיים בנושא פרוביוטיקה, והחוקרים מסבירים שהשפעת אורגניזמים פרוביוטיים מסייעת בטיפול במנגנונים הפתוגניים של מחלות מעי דלקתיות.

תוצאות מספר ניסויים קליניים של פרוביוטיקה

אך החוקרים מכירים בכך שהם רק מתחילים לחקור את האוכלוסיות המורכבות של חיידקים ידידותיים ושאינם ידידותיים, השוכנים במעיים. עד כה, מחקרים קליניים שנועדו לבדוק האם הפרוביוטיקה מסייעת בשמירה על הפוגות במחלת קרוהן, או פותרת התלקחויות, השיגו תוצאות מעורבות.

לדוגמא, מחקר שעקב אחר תשעים מתנדבים, מצא שיעורי הפחתה גבוהים משמעותית בקרב חולי קרוהן שקיבלו את החיידקים המועילים. ככל שהמינון גבוה יותר, כך ההפוגה במחלה ארוכה יותר, וזוהי עדות טובה לכך שהחיידקים הידידותיים היו יעילים.

ראיות מדעיות סותרות – אך מחקרים אחרים שבחנו חיידקים אחרים לא הוכיחו כל תועלת בהשוואה לפלצבו. מחקר שנערך בשנת 2006 בקרב 157 מטופלי קרוהן, לא מצא הבדל בין קבוצת הפלצבו לבין המשתתפים שקיבלו אחד משלושה סוגי חיידקים מועילים, למרות שהממצאים הראו כי פרוביוטיקה עשויה להאריך את משך ההפוגה.

יתרונות פרוביוטיקה: קטנים אך ללא סיכון

גם אם פרוביוטיקה מסייעת לטיפול במחלת קרוהן, הראיות המדעיות מרמזות שסביר להניח שהיא מציעה יתרונות קטנים בלבד, ובהחלט אינה יכולה להיחשב כתרופה. מסיבה זו, פרוביוטיקה אינה תחליף לתרופות קונבנציונאליות. יחד עם זאת, היא יכולה לשמש בשילוב עם תרופות מרשם.

לא קיימת כל הוכחה לכך שהיא מהווה סיכון כלשהו, מלבד העלות. היות ומוצרים המכילים פרוביוטיקה אינם נמצאים בסל התרופות, רוב חולי קרוהן וקוליטיס מממנים אותם בסופו של דבר מכיסם.

מעקב אישי אחר יעילות פרוביוטיקה

כדי לוודא שההשקעה מוצדקת, מומלץ להתחיל לעקוב אחר תסמיני קרוהן טרם השימוש בפרוביוטיקה. בהמשך יש לעקוב אחר התסמינים לפני ולאחר נטילת המוצרים. כעבור מספר שבועות, יש להפסיק בהדרגה את השימוש במוצר.

אם מתרחשת עלייה בתסמינים, הפרוביוטיקה עשויה לסייע, וניתן להתחיל להשתמש בה שוב על מנת לראות אם מרגישים טוב יותר.

המלצות מומחים ורופאים

בהתאם לחוות דעת רפואיות, רופאים רבים תומכים במוצרי פרוביוטיקה, אך למרבה הצער, לא קיימות תקנות למכירת מוצרי פרוביוטיקה, כך שקשה ביותר להבין מה מקבלים כאשר רוכשים את המוצרים. תזונאים ממליצים לאנשים להשתמש במוצרים שנמצאים בקירור, מה שעשוי להשיג את הסיכוי הטוב יותר להשיג מוצר המכיל תרבות חיה.

ללא קשר בבחירה בסוג המוצר, יש ליידע את הרופא על השימוש בפרוביוטיקה. חשוב לדון עימו גם לגבי כל התרופות והטיפולים המשלימים בהם משתמשים. רוב הרופאים מבקשים לדעת מה עובד ומה לא עובד עבור כל מטופל, כך שאם משתמשים במשהו שמסייע, הרופא צריך לדעת.

דילוג לתוכן