קיימים סיבוכים שונים העלולים להתעורר בקרב חולי קרוהן וקוליטיס, בין אם מדובר באבצס, טחורים או פיסטולה. היצרות מעי מהווה גם היא תופעה נפוצה בקרב החולים במחלות אילו, אולם לרוב מצב זה שכיח יותר בקרב חולי קרוהן, שכן טווח הפגיעה של מחלה זו רחב יותר מאשר בקרב חולי קוליטיס, כך שהיא עלולה להכיל אזורים שונים במערכת העיכול.
בעוד שבמצב תקין המזון שעובר במערכת העיכול מווסת באופן הדרגתי בעודו עובר מאזור לאזור עד לספיגתו המלאה, בהיצרות המעי, אותם מקורות ויסות האחראים על ספיגתו התקינה של המזון מתפקדים באופן לקוי.
מצב זה נגרם מאחר שצינור העיכול מצטמצם באופן ניכר זאת לאור נפיחות הנגרמת באזור המעי כתוצאה מהתקף דלקתי של מחלת קרוהן או קוליטיס. היצרות מעי מתמשכת עלולה להוביל בסופו של דבר לחסימת מעיים, זאת מאחר ומצטברות במעי כמויות גדולות של מזון אשר אינן עוברות הליך ויסות תקין לאורך האזורים השונים במערכת העיכול.
גורמים – ברוב המקרים,היצרות מעיים נגרמת כתוצאה מהנפיחות הנוצרת בעת התפרצות דלקתית של מחלות אילו. במקרים אחרים, מצב זה עלול להיגרם עקב חיבור בין מערכת העיכול לאיבר נוסף כתוצאה מהתפרצות דלקתית של המחלה. בנוסף, לעתים מחלות אילו עלולות להוביל להתפתחות צלקת המצרה את צינור העיכול.
תסמינים – היצרות המעי מתבטאת בתסמינים שונים בדרגת חומרה שונה, זאת בהתאם לאופן ההיצרות ומיקומה. מכיוון שמדובר במצב בו המזון המועבר לגוף אינו מתעכל באופן תקין, התסמינים כוללים ברוב המקרים כאבי בטן קשים, בחילות והקאות. בחלק מהמקרים, אם התסמינים אינם מטופלים בזמן, הם עלולים להחמיר עד למצב של חסימת מעיים או קרע במעי.
כיצד ניתן לאבחן היצרות מעי
מצב זה ניתן לאבחון בדרכים שונות, זאת בהתאם למיקום ההיצרות. כאשר חשים בתסמינים העשויים להעיד על היצרות המעי, בין אם מדובר בכאבי בטן חריפים, בחילות או הקאות, יש להתייעץ עם הרופא לקבלת חוות דעת רפואית. היות והתסמינים כלליים למדי, לא תמיד ניתן לשייך סימפטומים אלה למצב של היצרות מעי, אולם עצם קיומה של מחלת קוליטיס או קרוהן ומינון גבוה של התסמינים הנלווים להן עשויים לחזק את החשד לקיומה של התופעה.
תופעה זו ניתנת לרוב לאבחון ודאי על ידי בדיקה אנדוסקופית פולשנית המאפשרת תמונה רחבה של מערכת העיכול. לעתים, בנוסף לבדיקה זו יש לבצע בדיקות הדמיה כאלה ואחרות כדוגמת ct, זאת על מנת לוודא כי לא קיימים ליקויים נוספים באזור הפגוע.
שיטות טיפול בהיצרות המעי
היצרות מעי בעקבות סיבוכים הנובעים ממחלת קרוהן או קוליטיס, מצריכה אופני טיפול שונים, שכן לעתים מדובר בהיצרות מינמלית החולפת מעצמה עם תום ההתקף הדלקתי הנלווה למחלה, ואילו בפעמים אחרות מדובר בהיצרות מתמשכת עד כדי סיכון חיים.
בעת התקף דלקתי העלול לגרום להיצרות המעי, ניתן להקל על המצב באמצעות תרופות לצורך שיכוך התסמינים הדלקתיים. אך במצבים מסוימים, כאשר המצב מורכב יותר, לעתים יש לבצע אנדוסקופיה לצורך הרחבה מחודשת של האזור במערכת העיכול בו חלה ההיצרות.
במקרים קשים יותר בהם ההיצרות נמשכת לאורך זמן עד כדי חסימת מעיים, או כאשר נבקע קרע בדופן המעי, לעתים יש לבצע ניתוח כירורגי מעמיק לצורך הסרת האזור בו מתבטאת ההיצרות. בנוסף, אנשים הלוקים בקרוהן או בקוליטיס נדרשים למעט ככל הניתן בצריכת מאכלים רווי סיבים, שכן צריכה מוגברת של מזונות אלה עלולה להוביל לחסימת מעיים. כתחליף לכך יש לצרוך תוספי תזונה משלימים כדוגמת- ויטמין c.