ביופסיה היא אחד מאמצעי האבחון המרכזיים שיש כיום. זוהי דגימת רקמה, תאים או אפילו איברים שלמים המוצאים מהגוף במטרה לבחון אותם באופן מקיף במעבדה: באמצעות מיקרסוקופ או טכנולוגיות משלימות.
ביופסיה מהווה חלק אינטגרלי מהליכי אבחון רבים ומגוונים כיום, ויש לה מקום של כבוד גם בכל הנוגע למחלות מעי דלקתיות – בראשן קרוהן או קוליטיס.
מאמר זה מסביר כיצד הביופסיה יכולה להצביע על נוכחות מחלת מעי דלקתית, המחייבת טיפול מיידי.
הבדיקה שמכניסה סדר בבלאגן
בדיקת ביופסיה מהווה במקרים רבים אמצעי המספק את האבחנה המבדלת ביחס למחלה. כך למשל תסמינים של קוליטיס כיבית נראים דומים לאלה של קרוהן או אפילו צליאק וגידולים סרטניים, אך הביופסיה עשויה לספק את התשובה ולאפשר לדעת ממה האדם סובל.
ביופסיה נחשבת לאחד השלבים האחרונים של אבחון מחלות מעי דלקתיות. באמצעות הבדיקות ניתן ללמוד האם קיימת מחלה דלקתית, תוך בחינה של רמת החומרה. בקרב כשלושים אחוזים מהמקרים, ביופסיה מצביעה על "גרנולומות", אחת התגובות הדלקתיות המאפיינות את מחלת הקורהן בפרט, ומחלות מעי דלקתיות בכלל.
הבדיקה מסוגלת לזהות את סוג הרקמות הפגועות ואת דרגת החומרה של הדלקת או המחלה, מה שיאפשר להתאים לכך את הטיפול.
אזורי גוף בהם מבוצעת ביופסיה
את הביופסיה עשויים לקחת מאזורים שונים בגוף אם רוצים לאבחן מחלות מעי דלקתיות. ניתן לקחת את הביופסיה ממערכת העיכול העליונה כחלק מבדיקת הגסטרוסקופיה, אך כמובן שייתכנו תרחישים אחרים. במקרים מסוימים מבצעים את הביופסיה כדי לאתר סיבוכי כליה שעלולים לאפיין חולים במחלות מעי דלקתיות (ובעיקר אבנים בכליות שנפוצים אצל חולים בקרוהן).
הסיבה לכך היא שמחלת המעי גורמת לקשיים בקשירת השומנים לסידן, מה שמגדיל את ספיגת האוקסלאט. האחרון שוקע ועלול להביא ליצירת האבנים. הביופסיה יכולה לגלות בדרגה גבוהה של דיוק האם מחלת המעי הדלקתית הביאה לאותה פגיעה אפשרית בכליה.
סיבוכי קרוהן וקוליטיס המשפיעים על הכבד ומערכת המרה – החולים נמצאים בקבוצת סיכון מוגבר לכבדים שומניים, לדוגמא, עד לפיתוח של מחלות כבד לכל דב ועניין. את המחלות האלה ניתן לאבחן בהתאם לתסמינים ולבדיקות הדם, למרות שביופסיה ובדיקות משלימות אחרות (דוגמת אולטרה סאונד או רנטגן) יכולות לסייע במידה ניכרת.
מתי פונים לבדיקת ביופסיה?
בדיקות האלה נשמרות לרוב למצבים בהם יש אינדיקציה לא קטנה שהאדם סובל ממחלות מעי דלקתיות. הדבר הראשון שצריך לשים לב אליו הוא שיש אנשים בקבוצת סיכון למחלות אלה, שרצוי שייבדקו באופן מקיף ובתדירות גבוהה יותר מאחרים.
לאחר שמבחינים בתסמינים השונים המזוהים עם מחלות המעי הדלקתיות, חשוב לגשת לרופא לצורך בירור נוסף, שיכלול ברוב המקרים ביופסיה ואמצעי בדיקה אחרים. החדשות המעודדות הן שהתוצאות של בדיקות ביופסיה ניתנות תוך פרק זמן קצר יחסית, ובמקרים דחופים ניתן לקבל אותן תוך מספר שעות בלבד.
מומלץ שלא לקחת סיכונים כלל, אלא לגשת לאבחון ולקבלת טיפול על כל מקרה חריג: יש תסמינים המזוהים עם קרוהן וקוליטיס שמעצם ההופעה שלהם מעידים על הרבה דברים חמורים שמתרחשים מתחת לפני השטח.