ילדים רבים סובלים מכאבי בטן מדי פעם, אך חלקם עשויים לסבול מבעיות בטן כל הזמן. הם עייפים ואפילו מקיאים או סובלים מבחילות.
חלק מילדים אלו עשויים להיות מאובחנים עם מחלת מעי דלקתית (IBD), כגון קרוהן או קוליטיס. מחלות אלו נוטות להשפיע על אנשים בגילאי 15 עד 35, אך נמצאות אפילו בקרב ילדים בגילאי שנה וחצי!
אז מהן קרוהן וקוליטיס? איך יודעים שלילד יש את אחת המחלות? ומהם הטיפולים בהם יכולים לנקוט ההורים?
קרוהן וקוליטיס: סוגים נפוצים של מחלות מעיים דלקתיות
מחלות אלו מתפתחות במקרים רבים כשהמעיים הקטנים והגדולים נפגשים, וגורמות לשכבות דופן המעי להפוך לכואבות, מודלקות ונפוחות. מחלת קרוהן עשויה להשפיע על כל חלק של מערכת העיכול, כולל הפה, הוושט, הבטן, המעיים הקטנים והגדולים, ופי הטבעת.
שלא בדומה למחלת קרוהן, קוליטיס כיבית מדלקת את הציפוי הפנימי בלבד של המעי הגס ופי הטבעת. לעיתים, רק פי הטבעת מושפע. בשתי המחלות, ובדלקת המעי הגס הכרונית, הדלקת נותרת במקום במשך שנים רבות, ואז מתלקחת שוב ושוב.
הסיבות לקרוהן וקוליטיס בילדים
מדענים אינם יודעים בדיוק מה גורם למחלות אלו. רופאים אינם סבורים שהמחלות נגרמות כתוצאה ממתח נפשי או מזונות פרטניים. לא ניתן להידבק במחלות, כמו הצטננות, אך המחלות עלולות להיות גנטיות או תורשתיות, כלומר, הן עוברות במשפחות.
בקרב כעשרים אחוזים מהילדים עם המחלה יש קרוב משפחה עם המצב. חלק מהחוקרים סבורים כי מחלות אלו עלולות להיגרם כתוצאה מפגם במערכת החיסונית של הגוף.
תסמיני קרוהן וקוליטיס בילדים
מחלות אלו עלולות לגרום לתסמינים הנעים בין מתונים לחמורים, הכוללים:
- שלשולים המתרחשים שוב ושוב, עם או ללא דם בתנועות המעיים.
- דימום רקטאלי.
- ירידה משמעותית במשקל במשך פרק זמן קצר.
- עייפות.
- כאבי בטן והתכווצויות המתרחשות שוב ושוב.
- צמיחה והתפתחות מאוחרים.
התסמין הנפוץ ביותר של קוליטיס הוא צואה רופפת מלווה בדם אם לילד יש גם כיבים. לעיתים, השימוש בשירותים עשוי להיות כרוך בהתכווצויות וכאבים.
אבחון קרוהן וקוליטיס בילדים
היות ומחלות קרוהן וקוליטיס עשויות להיות מאובחנות בטעות כזיהום או אפילו דיכאון, קשה לאבחן את המחלה. בהתבסס על תסמיני הילד, היסטוריה רפואית ובדיקה גופנית, הרופא יכול לבצע בדיקת דם. תנועת מעיים נבדקת במקרים רבים על מנת לקבוע אם המעיים מדממים או נגועים.
במקרים מסוימים, הרופאים מבצעים בדיקה הנקראת בריום, במהלכה הילד בולע חומר הדרוש לסדרת צילומי רנטגן של מערכת העיכול העליונה. ראשית, הילד שותה נוזל סמיך המכיל חומר שנקרא בריום. ובמהלך צילומי הרנטגן, החומר מאיר את האזורים המודלקים.
יעילות השימוש בבריום במהלך האבחון
MRE היא סוג של בדיקה בתהודה מגנטית, המשתמשת בשדה מגנטי וגלי רדיו ליצירת תמונות מפורטות של המעי הדק. שלא בדומה לצילומי רנטגן, בדיקה זו אינה משתמשת בקרינה. הרופא משתמש ברנטגן מיוחד כדי לעקוב אחר האופן בו הבריום יורד מהוושט אל הבטן. הבריום מבהיר את תמונת הקיבה והמעיים, והרופא עשוי אף להשתמש בכלי מיוחד בעל מצלמה בקצה, הנקרא אנדוסקופ, על מנת להתבונן על המתרחש בוושט של הילד, הבטן, המעי הדק והמעי הגס.
אז הרופא משתמש מיוחד רנטגן כדי לעקוב אחר איך בריום ירד הוושט אל תוך הבטן. בריום גלוי על הרנטגן לתת תמונה ברורה של הקיבה והמעיים. רופא עשוי גם להשתמש בכלי מיוחד עם מצלמה בסוף (אנדוסקופ) כדי להעיף מבט על מה שקורה בתוך הוושט של האדם, הבטן, המעי הדק והמעי הגס.
טיפול בקרוהן או קוליטיס
אם הילד מאובחן עם אחת ממחלות אלו, הרופא עשוי להמליץ על תזונה נמוכה בסיבים, שומנים ומוצרי חלק. הוא עשוי אף לקבוע תרופות על מנת להפחית את הדלקת ולמנוע זיהום.
לעתים קיים צורך בניתוח. ניתן לרפא ילדים עם קוליטיס כיבית באמצעות הסרת המעי הגס ופי הטבעת. לא קיימת תרופה למחלת קרוהן, אך במקרים רבים הניתוח מסייע להקלת התסמינים באמצעות הסרת חלקי המעיים המושפעים.