אילאיטיס היא אחד הסוגים של מחלת קרוהן – מחלת מעי דלקתית בעלת פוטנציאל סיכון משמעותי, תסמיני כאב ושיבוש אורח החיים של החולים.
המחלה עלולה לפגוע בחלקים שונים של המעי, אך במיוחד בחלקו האחרון של המעי. בלטינית המילה "איליום" משמעה המעי העקום, ו"איטיס" משמעה דלקת.
הגורמים לאילאיטיס
חשוב להתבונן תחילה על ההיבטים העלולים לגרום להתרחשות מחלה זו בפרט ומחלת קרוהן בכלל. התשובה היא שקיימים גורמי סיכון רבים, שלא כולם ידועים. בנוסף, ייתכן שילוב בין מספר גורמים. זה מתחיל עם התזונה, שכידוע בעת הנוכחית רחוקה מלהיות בריאה.
אנחנו צורכים מאכלים רבים שהם תעשייתיים, מעובדים ועמוסים בסוכרים. אלה משבשים את פעילותה של מערכת העיכול ועלולים להביא לבעיות ולמחלות שונות. במקרים רבים הסיבה המביאה לאילאיטיס היא אוטואימונית במהותה, עם התפרצות של המערכת החיסונית שתוקפת את תאי מערכת העיכול וגורמת לנזק. התקף זה עלול להתרחש כתוצאה מזיהום במערכת העיכול,אך גם עקב התייחסות שגויה של המערכת החיסונית.
השפעות הסביבה ואורח החיים – עישון מגביר את הסיכון למחלה בצורה לא מבוטלת, וכך גם שאיפת אדים רעילים שעלולה להתרחש בסביבות עבודה מסוימות. רבים סבורים כי למצב הנפשי והמנטלי יש השפעה על בריאות הגוף שלו, וזה נכון לפי התפיסה המקובלת גם במקרה של אילאיטיס.
בסיס גנטי – זוהי השערה נוספת לגבי הגורמים למחלה, גם אם הרפואה המודרנית טרם הצליחה לבצע בידוד של הגנים המביאים להופעתה של המחלה אצל אנשים מסוימים.
אילאיטיס: תסמינים וסיבוכים
בדומה למחלת קרוהן, אילאיטיס מאופיינת בהתקפים בהם התסמינים הופכים למוחשיים יותר, לצד תקופות רגיעה זמניות. במהלך ההתקפים עלולים להופיע תסמינים דוגמת כאבי בטן בדרגות חומרה שונות, שלשולים ועוויתות במעיים. למרות שהתסמינים האלה די כלליים ועשויים לאפיין שלל מחלות ובעיות אחרות, הם בוודאי צריכים להדליק אצלכם נורה אדומה.
אילאיטיס פוגע באזורים בגוף האחראים על ספיגת המזון, כך שכתוצאה מהמחלה עלולים להיווצר חוסרים הקשורים לרכיבי תזונה חיוניים. אצל אנשים הסובלים מהמחלה עלול להיווצר מחסור בוויטמינים הכרחיים לגוף, עד למצב של אנמיה על הסיכונים הרבים שהיא מעמידה, אוסטיאופורוזיס כתוצאה ממחסור בוויטמין D ועוד.
זיהומים – המחלה עלולה להביא לזיהומים בחלל הבטן כתוצאה מנקבים במעיים, להיצרות או לחסימה של המעיים. במצבים אלו, ייתכן שהפתרון היחידי האפשרי יהיה ניתוח כירורגי, שכולל מן הסתם סיכונים ותופעות לוואי משלו.
התמודדות תזונתית – הכאבים המלווים עם האכילה והעיכול של האוכל, יחד עם קשיים אפשריים בעשיית צרכים, עלולים להסביר מדוע רבים הסובלים מאילאיטיס מפחיתים את המזון שהם מכניסים גופם. התוצאה היא שלצד החוסרים התזונתיים החמורים שהוזכרו מעלה, האדם הסובל מהמחלה עלול לרדת בצורה משמעותית במשקל שלו.
כך מתמודדים עם אילאיטיס
טיפול נכון במחלה מתחיל באבחון מדויק, המבוצע באמצעות בחינת התסמינים אצל האדם המאובחן וביצוע בדיקות קליניות: בדיקת דם, בדיקת צואה, ביופסיה, קולונסקופיה, CT, MRI ועוד. שילוב של מספר כלי אבחון עשוי לספק תשובה חד משמעית לגבי הבעיה שסובלים ממנה.
הקו הראשון של טיפול במחלה הוא תרופות אנטי דלקתיות, תרופות המדכאות את פעילותה של מערכת החיסון ועוד. לצד זה יש צורך בשינוי הרגלי התזונה ובצריכה של מאכלים פשוטים לעיכול. במקרים מסוימים מבוצעים הליכים כירורגיים, וחולים רבים פונים כיום במקביל לטיפול המסורתי, גם לשדה המשחק של הטיפול האלטרנטיבי.