Site icon המרכז למחלות דרכי העיכול

תריסריון

תריסריון הוא חלקו הראשון של המעי הגס, אשר קיבל את שמו מכיוון שאורכו הוא כ-12 אצבעות (כ-25 ס"מ). התריסריון יוצא מהקיבה, בנקודה שנקראת הספינקטר הפילורי שאחראי על ויסות מעבר המזון מהקיבה אל התריסריון ומניעת חזרת המזון מהתריסריון אחורה אל הקיבה. ובהמשכו מתחיל המעי הדק. אל התריסריון נכנסים צינור המרה וצינור הלבלב, אשר מספקים למעי הדק מרכיבים שונים שעוזרים בתהליך העיכול.

האנטומיה של התריסריון

צורתו של התריסריון היא צורת האות C, והוא מורכב מ-4 חלקים:

תפקיד התריסריון

למרות שהתריסריון הוא חלק קטן ביותר מהמעי הדק (אורכו 25 ס"מ לעומת 7 המטרים של כל המעי הדק), זהו איבר בעל תפקידים חשובים ביותר לעיכול המזון ולתפקוד הפיזיולוגי של מערכת העיכול.

דופן התריסריון מורכבת מתאים בלוטיים (נקראים Brunner's glands) אשר אחראים להפרשת ריר. הריר המופרש מהבלוטות הוא בעל מספר תפקידים חשובים:

מחלות התריסריון

למרות שהתריסריון הוא איבר קטן, הוא פגיע ביותר וקיימות מחלות דרכי עיכול שונות הגורמות לפגיעה בתריסריון. בדרך כלל הטיפול במחלות התריסריון קל, והמטופלים מבריאים בצורה יפה. מחלות התריסריון הנפוצות הן:

אבחנת מחלות התריסריון

אבחנה של מחלות בתריסריון מתבצעת לאחר חשד קליני לפגיעה בתריסריון, העולה לאחר תלונות מתאימות. בדרך כלל התלונות הנפוצות במקרה של פגיעה בתריסריון יהיו בחילה והקאות, הקאות מרתיות ושינויים בתפקוד המעיים.

הדרך הטובה ביותר לאבחן את מחלות התריסריון היא אנדוסקופיה – פרוצדורה בה מוכנס דרך הפה סיב אופטי שבקצהו מצלמה, המאפשרת לראות את הקיבה והתריסריון מבפנים, ולזהות פתולוגיות שונות. האנדוסקופיה היא פרוצדורה סטנדרטית, אשר מאפשרת לזהות כיבים, גידולים ומצבים נוספים. כמו כן, בעזרת האנדוסקופיה ניתן לקחת ביופסיה של רקמת התריסריון ולזהות שינויים פתולוגיים תחת המיקרוסקופ.

מלבד אנדוסקופיה, ניתן לזהות שינויים אנטומיים בתריסריון על ידי בדיקות הדמיה כמו CT או MRI, אשר מספקות מבט על האנטומיה של התריסריון.

Exit mobile version