הקשר בין תזונה לבין תלונות בנוגע למערכת העיכול הוא ברור, ושינויים תזונתיים משפיעים באופן משמעותי על תפקוד מערכת העיכול.
אנשים רבים מתלוננים על תפקוד לא תקין של מערכת העיכול, ותלונות על נפיחות, עצירות, שלשולים, אי סדירות ביציאות, אבדן תחושת תיאבון ותחושת מלאות נחשבות לתלונות נפוצות ביותר. חשוב לזכור שבאמצעות תזונה נכונה ומאוזנת ניתן לשפר בצורה ניכרת את פעילות מערכת העיכול, להקל על התלונות ולאפשר חיים טובים וקלים.
סיבים תזונתיים
נחשבים לחלק מהמרכיבים הבריאים ביותר בתזונה. הסיבים התזונתיים כוללים קליפות של ירקות ופירות כמו מלפפון ותפוחים, מוצרי מזון מלאים כמו חיטה מלאה, וקטניות כמו חומוס ושעועית.
בשנים האחרונות עולה המודעות לאכילה של סיבים תזונתיים, וניתן למצוא היום יותר ויותר מוצרים עשירים בסיבים תזונתיים אשר יכולים לסייע לשפר את תפקוד מערכת העיכול. הסיבים התזונתיים גורמים בעיקר להגדלת נפח הצואה וריכוכה. מכיוון שהסיבים התזונתיים אינם מתעכלים ולא נספגים על ידי הגוף, הם גורמים להגדלת נפח הצואה, וכתוצאה לריכוך הצואה.
כלומר, אכילה של סיבים תזונתיים תגרום לכך שבכל יציאה תצא כמות צואה גדולה יותר, ורכה יותר – דבר התורם לפעילות התקינה של מערכת העיכול, מונע עצירות ומשפר באופן ניכר את ההרגשה הכללית. מלבד זאת, אכילת סיבים תזונתיים היא בעלת סגולות רפואיות בהקלה על טחורים ושמירה על בריאות מערכת העיכול.
יש לציין שאכילה מוגזמת של סיבית תזונתיים גם כן אינה בריאה, ויכולה לגרום לאי נעימות ולפגיעה בתפקוד מערכת העיכול. לאנשים שאינם רגילים לכך, מומלץ להתחיל באכילת הסיבים התזונתיים בהדרגה, ולפי ההרגשה הכללית.
שימוש בתחליפי סיבים
במקרים רבים, אנשים לא מצליחים לצרוך כמות טובה של סיבים תזונתיים מהמזון ועל כן קיימת המלצה לצרוך תחליפים מלאכותיים לסיבים. כיום ניתן להשיג בכל חנות טבע תחליפי סיבים, אשר מספקים לגוף את הסיבים התזונתיים החשובים ואת השפעתם המטיבה על מערכת העיכול.
מומלץ לצרוך כף אחת ביום (או יותר בהתאם להמלצות הרופא או היצרנים) של תחליפי סיבים על מנת להשיג שיפור של תפקוד מערכת העיכול. על מנת להקל את השימוש בתחליפי הסיבים ולהפוך אותם לחלק משגרת היום יום, ניתן לשים אותם בקוטג', בכוס חלב, או על כל סוג מזון אחר.
הימנעות מאכילת מזון שמן
מזון מטוגן, או מזון הכולל שימוש בכמות רבה של שמן גורם לפגיעה בתפקוד מערכת העיכול. אנשים רבים מתלוננים על צרבות לאחר אכילת מזון שמן, ומלבד ההשפעה של השמן על המאזן הקלורי, הוא משפיע גם באופן ישיר על תפקוד מערכת העיכול.
אכילת מזון שמן גורמת לכך שהמזון שוהה זמן רב במערכת העיכול, לא מתעכל כשורה וגורם להופעת תסמינים שונים של הפרעה בפעילות מערכת העיכול.
שתיה מרובה
שתיית מים חשובה מאוד לבריאות פעילות מערכת העיכול. המים הם בעלי תפקיד במסיסות המזון, ובכך מסייעים בצורה ניכרת לשיפור פעילות מערכת העיכול.
מלבד המסיסות אשר מקנים המים, הם גם מסייעים לריכוך המזון ומקלים על תהליך העיכול. יש לציין שהנוזל היחיד אותו מומלץ לשתות הוא מים, וכל משקה אחר נחשב לפחות בריא ולעתים אפילו מזיק.
ארוחות מסודרות
אחד הכללים החשובים ביותר לבריאות הכללית ובפרט לתפקוד מערכת העיכול הוא שמירה על ארוחות מסודרות.
יש לאכול 4-6 ארוחות קטנות ביום, בשעות קבועות, על מנת לספק למערכת העיכול סדר יום קבוע. כאשר אוכלים ארוחות קטנות, מעמיסים פחות על מערכת העיכול ומאפשרים לה לעבוד כראוי, ובך נמנעים לרוב מהתסמינים המופיעים לאחר ארוחה גדולה.
כמו כן, רוב אנשי המקצוע ממליצים על מספר ארוחות קטנות על מנת לשמור על המשקל ולסייע להפחתת הצריכה הקלורית.