מהו שיהוק?

טיפול הומאופתי
הומאופתיה מטפלת בסיבות והשורשים של הבעיות , וכך האדם מבריא ומגיע לריפוי אמיתי.
רוצים לשמוע עוד על טיפול הומאופתי השאירו פרטים

שיהוק הוא תנודות בלתי נשלטות של שריר הסרעפת, שהינן בעלות אופי מתפרץ ולא צפוי, המתרחשות באופן חוזר ונשנה. התוצאה של התנודות הבלתי רצוניות היא חסימת ופתיחת בית הקול במהירות רבה מאוד ובצורה בלתי טבעית. בעקבות זאת, נגרמת התפרצות מהירה ופתאומית של קול מהגרון וקנה הנשימה. במהלך השיהוק מתרחשת מעין קפיצה בחלק הגוף העליון, הדיבור התקני נקטע ונוצר רעש. כמו כן, בדרך כלל השיהוק מלווה בחוסר נוחות או מבוכה.

חשוב להבחין בין שיהוק לבין תופעה אחרת הנקראת גיהוק. גיהוק, גרעפס או גיסוי הוא שחרור של גז ממערכת העיכול (בדרך כלל מהוושט או מהקיבה) דרך הפה. בדרך כלל לגיהוק ישנו קול אופייני וכן לא אחת הוא מלווה בריח לא נעים.

מה הם הגורמים לשיהוק?

השיהוק נוצר במקרים מסוימים על ידי גירוי מסוים שמשפיע על שרירי הסרעפת או על העצבים שמוליכים לשרירי הסרעפת. גם בעובדה זו יש בשביל להבדיל בין גיהוק לבין שיהוק, שכן גיהוק נוצר בדרך כלל כתוצאה משתייה או אכילה מהירה מדי, הגורמות לבליעה של אוויר, המשתחרר בשלב מאוחר יותר.

כמו כן, גיהוק נוצר לעתים כתוצאה מצריכה של משקאות מוגזים המשחררים לאחר הצריכה פחמן דו חמצני. בנוסף לכך, בניגוד לשיהוק, גיהוק יכול להתבצע באופן יזום ולהוות מרכיב בהתנהגות החברתית.

הגירויים שיכולים להוביל לשיהוק על ידי גירוי עצבי הסרעפת או שרירי הסרעפת מגוונים ביותר, כשבין היתר מדובר בחומציות גבוהה בקיבה, שינוי מהיר בטמפרטורת הקיבה, מתח נפשי, התרגשות רבה ועוד. במקרים מסוימים, בדגש על המקרים בהם מדובר על שיהוקים כרוניים, הגורם לתופעה הוא נזק עצבי שיכול להופיע על רקע שבץ מוחי, דלקת קרום המוח, טרשת נפוצה ועוד.

מה הם התסמינים של שיהוק?

השיהוק בא לידי ביטוי במגוון דרכים כשבין היתר הסובל משיהוקים עלול לחוות כאבים בחזה, בגרון או בבטן בזמן הנשימה, הפרעות בזמן הנשימה, רעד או קפיצה קטנה בכל הגוף או רק בכתפיים, בבטן או בגרון (הכוונה היא לרעד קל, פתאומי ומהיר מאוד שאינו נשלט), התכווצויות מהירות ובלתי נשלטות של הסרעפת ועוד. במקרים מסוימים מדובר בשיהוק יחיד ובודד או בסדרה קצרה של שיהוקים אך במקרים נדירים ייתכן שיופיעו שיהוקים כרוניים, שעשויים ללוות את הסובל מהם במשך ימים, שבועות ואף חודשים.

כיצד מאבחנים שיהוק?

ברוב המוחלט של המקרים שיהוק לא אמור להוביל את האדם הסובל ממנו לבירור הבעיה, שכן בדרך כלל התופעה חולפת מאליה תוך זמן קצר. עם זאת, אם התקפי השיהוקים מתרחשים מספר פעמים ביום או במהלך מספר ימים מדי שבוע ואם ההתקף של השיהוקים נמשך למעלה משעה, ייתכן כי בירור רפואי יהיה הצעד הנכון.

כמו כן, מומלץ לגשת לאבחון רפואי במקרים בהם לשיהוקים נלווים תסמינים חשודים נוספים כמו לדוגמה כאבים בזרועות, בבטן או בחזה, בלבול, קשיי דיבור וכיוצא באלה.

האבחון מתבסס על בירור גורמי סיכון מסוימים לסבול משיהוקים וביצוע בדיקות לשלילת מצבים רפואיים מסוימים המקושרים לגיהוקים כמו לדוגמה תהליך דלקתי בחלל הבטן, התקף לב, מחלות מסוימות של חוט השדרה, גידול מוחי ועוד.

כיצד מטפלים בשיהוק?

הטיפול משתנה בהתאם לגורם שהוביל להתפתחות השיהוקים. הטיפול הביתי המתאים עבור המקרים הקלים יותר כולל למשל חסימת מעבר האוויר דרך הנחיריים ולגימת מים במקביל תוך כדי הרמת הראש, שתייה של מים קרים מאוד להרגעת הסרעפת, כיווץ הגוף לצורך הפסקת התנודות של הסרעפת, שאיפת כמות גדולה של אוויר ועצירת הנשימה על מנת לנפח את בית החזה ועוד.

דילוג לתוכן