מחלות קרוהן או קוליטיס מאופיינות בתסמינים מטרידים רבים המתפרצים כהתקפים עם תקופות הפוגה ורגיעה. אך ההפוגות אינן מקלות את חיי החולים, והם עלולים לסבול מכאבים עזים במקומות שונים בגוף, בעיקר בבטן, ולכן מעוניינים לדעת מה ניתן לעשות כדי להפחית את עוצמת הכאבים.
שאלת השימוש במשככי כאבים עולה פעמים רבות, ואת התשובות לה תמצאו במאמר זה.
משככי כאבים לקרוהן או קוליטיס: שאלת הכמות
קיימים מספר הבדלים מהותיים בין שתי המחלות, אך עדיין יש שאומרים אותן בנשימה אחת, עקב העובדה שבשתיהן חלק מהתסמינים זהים ומאופיינים בהתלקחויות לצד תקופות רגיעה או נסיגה מוחלטת. בכל אחת מהמחלות, השימוש במשככי כאבים יהיה בתקופת ההתקלחויות. עם זאת יש לקחת בחשבון שימוש ממושך במשככי הכאבים במהלך תקופות אלה, ולו מכיוון שמדובר במחלות כרוניות המביאות לכאבים עצומים.
תרופות בסיסיות יחסית לשיכוך כאבים, דוגמת אקמול ואופטלגין ניתן לרכוש בכל בית מרקחת ללא מרשם רופא. ניתן במצב רגיל לצרוך מספר כדורים ביום, בצורה של כדורים לבליעה או תרופה נוזלית. הבעיה היא שמשככי הכאבים עלולים להביא לתופעות לוואי מטרידות, לרבות הצטברות רעלים ופגיעה עקב כך בתאי הכבד, בחילות, הקאות, ואלרגיות.
משככי כאבים לקרוהן או קוליטיס: שאלת העיתוי
בשימוש נקודתי לא צפויים לסבול מתופעות הלוואי, אך יש אנשים שמשתמשים במשככי כאבים סביב השעון במצבים של התקפים עזים – מה שמגדיל את רמת הסיכון. בנוסף, יש להזכיר שמשככי הכאבים נחשבים לבסיסיים יחסית מבחינת האפקט שלהם על הגוף, כך שהם יוכלו לסייע בעיקר במצבים בהם הכאבים הנובעים ממחלת המעי הדלקתית הם קלים באופן יחסי.
לצד משככי הכאבים יש תרופות "חזקות" יותר, שיכולות להתאים למצבים בהם הכאבים הם בעוצמה עזה אפילו יותר. התרופות האופייטיות, אותן ניתן ליטול דרך הפה, הוריד או תוך שימוש במדבקה רפואית, כבר יצריכו מרשם והפניה רפואית. הן כוללות תופעות לוואי פוטנציאליות ביניהן סחרחורות, שיבוש פעילות המעיים (כולל עצירות), וטשטוש.
התרופות מתאימות למצבים של כאבי חמורים, אך החשש הוא מסכנת התמכרות להן. השימוש בתרופות חייב להיות מושכל ובהתאם להוראות הספציפיות שמעניק הרופא, ללא סטייה ולו הקטנה ביותר מהן.
האם משככי כאבים עלולים להוות גורם למחלות קרוהן וקוליטיס?
מספר מחקרים שנערכו בשנים האחרונות הראו כי אנשים המשתמשים באופן קבוע במשככי כאבים שאינם ממשפחת הסטרואידים עלולים לסבול מהתלקחויות של מחלת קרוהן הקיימת אצלם בשיעור גבוה יותר מאשר יתר אוכלוסיית החולים במחלה. המחקר לא מצא קשר ישיר בין משככי הכאבים לבין התפרצויות מחלת הקוליטיס.
בכל אחד מהמקרים, הקשר שנבדק הוא ראשוני יחסית ודרושים מחקרים נוספים על מנת שניתן יהיה לספק תשובה חד משמעית יותר. כמו כן יש לציין שמחקרים אחרים שנערכו לא מצאו קשר ישיר בין משככי הכאבים לבין התפרצויות כל אחת ממחלות המעי הדלקתיות הנפוצות.
לא רק תרופות – צריך לזכור שהטיפול בכאבים הנובעים ממחלות מעי דלקתיות אינו מסתכם בתרופות. חשוב מאד לשנות את ההרגלים התזונתיים, תוך צריכת מזונות שאינם מגרים את מערכת העיכול והפחתת מזונות שעושים את האפקט ההפוך. התאמת תפריט תזונתי, פעילות גופנית וטיפולים נפשיים עשויים לשפר עוד יותר את ההתמודדות עם הכאב.