Site icon המרכז למחלות דרכי העיכול

השתלת מעיים

השתלת מעיים היא הליך רפואי מהפכני שבוצע בישראל באדם מבוגר בפעם הראשונה בתחילת חודש ינואר של שנת 2014. הניתוח הראשון בישראל בוצע באישה בת 39 שעברה ניתוח לכריתת המעי הדק בשנת 2012 ולפיכך קיבלה את רכיבי התזונה ישירות לווריד. סך הכול הניתוח המורכב מבוצע נכון לכתיבת שורות אלה במרכזים רפואיים ספורים בלבד בעולם.

בשנת 2008 בוצעה השתלת המעי הראשונה באדם צעיר בישראל אך ניתוח זה נחשב לבעל סיכויי הצלחה גבוהים יותר. מדי שנה נערכים בעולם כ80 ניתוחים להשתלת מעיים בלבד.

באילו מצבים ישנו צורך בביצוע ניתוח השתלת מעיים?

באופן עקרוני הודות להזנה הוורידית האדם מסוגל בהחלט לחיות חיים ארוכים ללא מערכת עיכול מתפקדת ולמעשה כיום במדינת ישראל חיים מספר חולים שמקבלים את כל חומרי ההזנה שלהם ישירות לווריד. עם זאת, במקרים מסוימים ההזנה הוורידית שבה תלויים החולים באופן מוחלט, אינה מתאימה להם. בין היתר מדובר על חולים שההזנה הוורידית גורמת להם לסבול מזיהומים כרוניים, על חולים שסובלים מהפרעות בתפקודי כבד בעקבות ההזנה הוורידית, על חולים שסובלים מסתימה של כלי דם באופן חוזר ונשנה ועוד.

בדרך כלל מדובר על חולי קרוהן שעברו מספר ניתוחים לכריתת חלקים מצינור העיכול, חולים שעברו כריתת מעי בשל גידול סרטני ממאיר, חולים שסובלים ממומים מולדים במערכת העיכול, חולים שסובלים מבעיות עצביות שהובילו לפגיעה אנושה במערכת העיכול שלהם ועוד.

מורכבות הניתוח

מדי שנה מתבצעים בכל רחבי העולם ניתוחים רבים להשתלת איברים ורבים מהם מבוצעים בהצלחה רבה כבר עשרות שנים, אך ניתוח השתלת מעיים נחשב לניתוח חדש יחסית ולאחד המורכבים ביותר שישנם. ראשית ישנו קושי גדול מאוד באיתור של תורם מתאים ושנית ישנו קושי רב ביותר בחיבור המעי של התורם למערכת העיכול של המושתל.

למעשה המושתלים צריכים להישאר תחת מעקב והשגחה במשך שלושה שבועות במחלקת טיפול נמרץ על מנת לוודא שהניתוח עבר בהצלחה ורק מספר חודשים לאחר ההשתלה ניתן לאשר כי היא אכן הצליחה. סך הכול רק 85% מהמושתלים מצליחים לשרוד שנה לאחר הניתוח ו 60% בלבד זוכים לשרוד חמש שנים לאחר הניתוח.

היתרונות והחסרונות של הניתוח

היתרון המרכזי של ניתוח השתלת מעיים הוא שמדובר על ניתוח מציל חיים. למעשה החולים שמיועדים לעבור את הניתוח הם חולים במצב קשה שללא הניתוח ככל הנראה ילכו לעולמם. בקרב חלק ניכר מהמנותחים שעברו את הניתוח בהצלחה ניתן לראות שיפור משמעותי ביכולת של מערכת העיכול שלהם לספוג את המרכיבים התזונתיים מהמזון עד כדי כך שבשלב מסוים הם כבר לא זקוקים יותר להזנה הוורידית כלל.

עם זאת, הניתוח גם טומן בחובו לא מעט חסרונות. ראשית מדובר על ניתוח שמצריך מיומנות גבוהה ביותר ולפיכך לא מבוצע במקומות רבים בעולם. בנוסף לכך, מדובר על ניתוח שסיכויי ההצלחה שלו נמוכים יחסית וששיעור דחיות השתל שלו גבוה יחסית. כמו כן לאחר הניתוח המנותחים צריכים לעבור תקופת החלמה ארוכה ולעבור בדיקות רבות לעתים קרובות על מנת שניתן יהיה לוודא כי גופם לא דחה את השתל, שההשתלה הצליחה וכי הם לא סובלים מתופעות לוואי חמורות או מסכנות חיים.

לסיכום

למרות שמדובר על ניתוח מורכב מאין כמוהו, הרי שניתוח השתלת מעיים מהווה ניתוח הכרחי בקרב חולים מסוימים שלא מסוגלים להמשיך ולקבל הזנה וורידית. אמנם מדי שנה מבוצעים רק כשמונים ניתוחי השתלת מעיים ברחבי העולם, אך ככל שמדע הרפואה מתקדם, אנחנו עדים ליותר ויותר מקרי הצלחה מרגשים.

Exit mobile version