מחלות קרוהן וקוליטיס הן מחלות כרוניות הכרוכות בדלקות וכיבים במעיים או בחלקים אחרים של מערכת העיכול. כיבים פירושם הופעת פצעים. מחלות אלו הן חלק מקבוצת מחלות הנקראות מחלות מעי דלקתיות, או IBD.
מחלות אלו משפיעות במקרים רבים על החלק התחתון של המעי הדק, הנקרא ileum. אך המחלות עלולות להתרחש בכל חלק של המעי הדק או הקטן, הבטן, הוושט, או אפילו הפה. מצב זה עלול להתרחש בכל גיל, אך הוא נפוץ ביותר בין גילאי 15 ושלושים.
כיצד משפיעות מחלות קרוהן וקוליטיס על ההיריון?
בקרב חלק מהנשים, להריון יש השפעה חיובית על מחלות אלו. ההיריון עשוי להפחית את התסמינים, כתוצאה מדיכוי המערכת החיסונית הנגרם על ידי ההיריון. מצב זה מתרחש מתוך מטרה למנוע מהגוף לדחות את העובר. ההיריון עשוי להגן על נשים מפני התלקחויות עתידיות של מחלות קרוהן וקוליטיס.
הוא עשוי אף להפחית את הצורך בניתוח עתידי. מצב זה מתרחש כתוצאה מהורמון רילקסין המיוצר על ידי נשים הרות. הורמון זה מפסיק את ההתכווצויות המוקדמות של הרחם, ועשוי לעכב היווצרות רקמה צלקתית.
נשים עם קרוהן וקוליטיס חוות הריונות תקינים ולידות כמו נשים ללא המחלות – אך כשהמחלות פעילות, בעיות עלולות להתרחש, ולהגביר את הסיכון להפלה, לידה מוקדמת, ולידת עובר מת. אך גם נשים הרות עם מחלות שאינן פעילות, נמצאות בסיכון מעט גבוה להפלה.
תרופות לקרוהן וקוליטיס בתקופת ההיריון
עם המחלות או בלעדיהן, יש לדון עם הרופא לגבי כל התרופות במהלך ההיריון. תרופות לקרוהן וקוליטיס אינן משתנות בהריון, אך יתכן שיתרחש שינוי במצב המחלות. באשר לסוגים פרטניים של תרופות לטיפול במחלות, יש להימנע מאנטיביוטיקה וממטוטרקסט בלבד, בשל הנזק שהן עלולות לגרום לעובר.
תרופות מסוג ASA-5, כגון בלסאלזידה, אינן מזיקות לעובר ואינן מגבירות את הסיכון לסיבוכים. בנוסף, אישה שלוקחת תרופות אלו, תוכל להניק בבטחה. אם אישה הרה לוקחת סטרואידים, עליה להימנע מכניסה להריון.
אם היא לוקחת סטרואידים כגון פרדניזון או סטרואידים אחרים, ומעוניינת להיכנס להריון, הרופא ירשום את המינון הקטן ביותר האפשרי. אם אישה מניקה במהלך נטילת סטרואידים במינונים בינוניים עד גבוהים, רופא ילדים צריך לעקוב אחר בריאות התינוק.
תרופות המשפיעות על המערכת החיסונית
אינן גורמות לבעיות במהלך ההיריון, כשלוקחים אותן במינונים סטנדרטיים. יש להימנע רק מנטילת תרופת מטוטרקסט, האסורה במהלך ההיריון.
יש להימנע אף מצריכתה בתקופה בה מנסים להרות, שכן התרופה עלולה לגרום למוות העובר, ולליקויים מולדים. אם אישה לוקחת תרופה זו, עליה להימנע מהנקה.
תרופות ביולוגיות – כגון ביוסימילאר, בטוחות לשימוש במהלך ההיריון, ואינן משפיעות על חלב האם.
ויטמינים – אם אישה נטלה אותם לפני ההיריון, היא יכולה להמשיך לקחת אותם, ולהקפיד על נטילת מינונים מספיקים של חומצה פולית, המונעת מומים מולדים בצינור העצבי, כגון ספינה ביפידה.
בדיקות קרוהן וקוליטיס במהלך ההיריון
נשים הרות עם מחלות אלו יכולות לעבור בבטחה את הבדיקות הבאות, אם הן נחוצות:
- קולונוסקופיה
- סיגמואידוסקופיה
- אנדוסקופיה עליונה
- ביופסיה רקטלית
- אולטרסאונד בטן.